søndag den 6. oktober 2013

Dit liv op til udredning samt dine møder med lægen


 Måske er du en af de heldige  der ved et tilfælde opdages at du har et stofskifteproblem  - og dermed kommer på  stofskiftemedicin  .

Eller også har du som jeg rendt lægerne  på døren  i tide og utide  for at finde ud af hvad der er  galt med dig  - inden du når til en  diagnose. 

Uanset  så skal du nu møde lægeverdenen  med en diagnose  - og få et samarbejde op at køre - her er det meget vigtigt at du får fat på  en læge der ikke nødvendigvis ved en  masse om stofskiftet  -
Du vil erfare at de fleste læger  ikke ved ret meget andet end det helt basale    og egentlig er det heller ikke dem der er eksperterne  - de kan videre henvise til en såkaldt Endokrinolog  med speciale indenfor alle hormoner .

Men den læge du bør / skal have  skal være åben  for  at du har det rigtig dårligt  - har han/ hun bare opfattelsen at du er hypokonder eller stresset   og derfor ikke hjælper  - så skal han/ hun udskiftes i en farlig  fart  . for stofskiftesygdomme  / lidelser er bestemt ikke til at spøge med  på nogen måde - og behandles man ikke optimalt  nedbrydes kroppen endnu mere    - ofte med store følger . 

Den læge du skal have skal være åben for at  ville teste dig ordenligt  - være åben for at  videresende dig f.eks til Rheumatolog  - hudlæge,  og mange andre steder - for som sagt kan alt i kroppen berøres . 

Når man undersøges er det vigtigt at få testet  om hvor ens T3 og Frie T3 ligger  - det er sådan idag at  læger / endokrinologer  ikke udskriver andet end præparater med T4 som kroppen så selv skal kunne finde ud af at omdanne i kroppen til T3 - disse produkter hedder i daglige tale   Eltroxin og  Euthyrox  - sidstnævnte  blev fremstillet efter at eltroxin   blev ændret  i formlen og rigtig mange mennesker  blev rigtig syge  


Men i disse T4 præparater er en del bindemidler  som kan give forfærdelige bivirkninger  som tit og ofte affejes af lægerne  - så et godt råd skriv dine bivirkninger ned inden mødet med lægen 

Ikke alle kan omdanne   T4 til T3   og så er man meget på herrens mark i danmark  - for selvom det for mange år siden blev nedfældet at   man skulle holde øje med T3 og frit T3  så ved  rigtig mange læger ikke  hvad disse  tal indebærer og derfor ønsker de heller ikke at tage prøverne  - til stor skade for  patienten  . 

Derfor er det din opgave selv at være vågen for at få taget disse prøver - og viser det sig du ikke kan omdanne  til T3   så findes der et præparat  man kan få tilført - dette  kaldes i  vores sprog for Lio  men hedder   Liothyronin - det fåes så sammen med  enten eltroxin eller  Euthyrox  og kan være  noget svært at administrere . 

Der findes også på  markedet et produkt  som vi indtil 1960érne  brugte i hele verden  - dette   medicin hed  Thyroid   -  i Thyroid findes der både  T1 - T2 T3 og T4 samt  calcitonin

I dette præparat der i danmark fremstilles på Glostrup apotek   findes som sagt de stoffer du skal bruge på en gang  - så kroppen og dermed hypofysen vil få en del ro  - det betyder at  lægerne bliver forskrækkede når de ser  at din TSH  er umålelig  -  for så må man jo være overmedicineret  .

Problemet er blot at TSH   kan kaldes et måleinstrument i hypofysen  - den registrerer når der mangler  stofskiftehormoner i kroppen    .  men med thyroid   hvor kroppen får tilført det hele på en gang   - behøver TSH  ikke at "arbejde"  så derfor vil det være relevant  at lægerne udelukkende ser  på  de øvrige tal  og helt ser bort fra  TSH 

Da menneskers hormoner er højest om natten   og udjævnes  igennem dagen  -  vil det  være allerbedst om man får taget prøverne  tidligt om morgenen  -  her taler jeg  helst inden 8  og fastende med både  mad- drikke og medicin  .  for  Tsh  tal bliver meget hurtigt anderledes efter dette tidspunkt . 

specielt for  mennesker der har det man kalder subklinisk stofskifte  - det betyder at man ligger lige inden  for reference værdierne  eller lige uden for  - så  netop tidspunktet  kan betyde om du får hjælp af lægerne eller ej . 
   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar